Henne Kirkeby Kro


Så blev det tid til endnu et restaurant; denne gang i Vestjylland, nærmere bestemt ved Henne og Blåvand. Henne Kirkeby Kro havde Anders læst en del om, og nu skulle det så være. Så fredag efter arbejde kørte vi i vores lille, hvide bil til Kolding for at besøge mine forældre, og overnatte. Lørdag eftermiddag havde vi så kurs mod restauranten; som lå ca. 1 times kørsel fra Kolding. Vi ankom lidt tidligere, så vi var en kort tur inde i Henne; sikke en masse mennesker, men det er jo også højsæson – så vi skyndte os væk igen.

Henne Kirkeby Kro ved  aftenstid.

Bygningen er mere idyllisk og især ved aftenstid, hvor der er lys i diverse lamper, er det meget charmerende. Vi var nogle af de første (de åbner kl. 18; det tidspunkt, vi skulle spise), og blev hurtigt guidet ind i loungen, hvor vores snacks ville blive serveret. Der sad et andet par, men tankerne gik til kokkene, der havde noget af en udfordring for sig – for kvinden kunne ikke tåle skaldyr og fisk, hyldeblomst i alle afskygninger og ost (og jeg mener, der var en ting til). Og som det kan ses af menuen nedenunder, udelukker det en del retter, hvis hovedingrediens er en af allergifaktorerne – og hun skulle selvfølgelig have tastingmenuen. Vi priste os bare lykkelige over, vi ingen allergier havde, da man så virkelig kan smage retten, som den er tiltænkt.

Snacks:

* Sprødbrød – tatar – rogn – radiser

* sur ribssaft/sød ribssaft med solbær (selv tilvalgt)

Appetitvækker:

* Frossen østers – persille

* Perlende Henne-vand

Forretter:

* Saltede kammuslinger – æble – karse – selleri

* Fejø æblemost

* Torsk – kartoffelsalat – ærter – syltelage

* Kærnemælk

* Sommerkål – kartoffel – Grube Svendbo – vilde urter

* Persillemælk

* Hønsegård

* Hjemmelavet druesaft

Hovedret:

* Persillekylling – asparges – løgkarse

* Hjemmelavet druesaft

Ost:

* Friser – hyldeblomst – skovsyre – pære

* Hyldeblomstsaft (vi skulle have haft pæresaft, men de kludrede vist lidt i det)

Desserter:

* Frossen hvid chokolade – dild – yoghurt – brunet smør-is – selleri

* Birkesaft med dild

* Danske jordbær – hyldeblomst – hybenrose – fløde & rødgrød med fløde og bacon

* Hyldeblomstsaft & hybenrose

Det søde til kaffen:

* Havtorn- og gulerodsmarmelade – Brioché – Madelines – Gelékugle med kaffe – flødekaramelcreme

Som sagt blev snackene serveret i loungen, hvor vi kunne sidde lettere henslængte og nyde et glas ribssaft. Jeg tog den søde, hvor der var lidt solbær i, mens Anders tog den sure. Dejlig frisk saft.

Sprødbrød – tatar – rogn – radiser

Snacken indtages i loungen.Snackene.

Favoritten var de sprøde brød, rejetacos og tataren. Til det hele var der creme af norsk rygeost og en creme med ramsløg. Vi valgte at få deres tastingmenu med 8 retter og så ville vi have den alternative vinmenu, som består af juicer herunder også mælk.

Frossen østers – persille

Appetiser med frosen østers.Tættere på.

Vi fik som appetitvækker en specialformet skål, hvor de ved serveringen hældte havvand ind i åbningen til højre. Der lå noget tøris, hvilket resulterede i, at det røg ud af siden – på billedet ser det nok nærmere ud som vand. Men tjeneren var ikke helt god til at hælde, så trægulvet ved siden af min stol fik et lille bad :D Det var lidt specielt med en frossen østers, og jeg må indrømme, jeg foretrækker den optøet, så man kan mærke den sjove konsistens. Der var virkelig meget bredbladet persille og dild (som vi faktisk fik meget af hele aftenen).

Saltede kammuslinger – æble – karse – selleri

Første forret med kammusling og karse.

Så fik vi den første reelle ret fra menuen. Sikke en masse karse, både som frø og spirer. Og så var der lidt rygeostecreme ved siden af. Anders og jeg blev hurtigt enige om, at kammuslingen mest var med for konsistensens skyld, da de andre ingredienser overdøvede smagen af kammusling, som i forvejen er ret mild. Jeg fandt godt nok et lille sort hår, som jeg nok skulle have brokket mig over, men selvom det var en dum fejl, så hader jeg at være den brokkende altid.

Torsk – kartoffelsalat – ærter – syltelage

Anden forret med torsk og purløg.

Vi forbliver i havet og indtager en tempereret torsk dækket af purløgscreme. Hertil nogle dejlige ærter og nye kartofler. Det var virkelig en dejlig torsk, og normalt er jeg ikke meget til torsk, for det bliver så nemt tørt og smager ikke af så voldsomt meget. Men fantastisk konsistens også. Og det var virkelig en fryd for øjet udover maven.

Sommerkål – kartoffel – Grube Svendbo – vilde urter

Tredje forret med kål og urter.

Og nu til vegetarretten. Sommerhvidkål med krydderurter og under den lå der et lag med dampet spidskål (formet som en halvmåne). Dertil var der en creme/puré af kartoffel, ost, porrer m.m. Ved servering blev der revet lidt ekstra ost over. En dejlig ret, som man ikke skal have for meget, helt fedtfattig var den creme vist ikke ;)

Hønsegård

Fjerde og sidste forret - “Hønsegården”.

Den sidste forret, som gerne skulle give associationer til at være i en hønsegård.Her var der nederst en pocheret æggeblomme, og ved siden af let tørrede majskorn samt diverse korn såsom solsikkekerner. Oven på æggeblommen lå lidt drys af fest/skind fra kyllingen, som gav en meget mild smag. Der var lidt ærter og stykker af daggammelt brød. Og et skud blomster; fuglegræs og stedmoderblomster m.m. Ved servering hældte de brændenældeolie/puré ved siden af retten. Sikke et farvespil, og så i helt hvide lokaler. Øjnene blev i hvert fald glade, da de så retten. Og så smagte den også godt, men ikke så speciel som det måtte lyde – der var ikke så meget smag i brændenælderne.

Persillekylling – asparges – løgkarse

Hovedret med kylling og kråse.

Til hovedret var der Gråstenkylling med dyret indvolde; kråse og hjerte. Hertil asparges og brøndkarse. I bunden lå kyllingen som en slags terrin; sammenpresset kylling. Det var dog lidt tørt, for det var vist brystet. Men den dejlige sauce af bouillon og sagogryn hjalp på det.

Friser – hyldeblomst – skovsyre – pære

Fåreskimmelost med pærer og hyldeblomst.

Det er ikke mange steder, hvor osten er en ret i sig selv. Det er nok af flere grunde; mange kan ikke lide ost, slet ikke blåskimmelost, og så mætter det også en del. Vi fik serveret en blåskimmelost af 95 % fåremælk og 5 % komælk. Den var dækket af noget skum og så sorbet af hyldeblomst i geleform og så lidt syltede pærestykker og skovsyre. Nu er jeg ikke helt så vild med blåskimmeloste, og slet ikke med noget sødt, så det var ikke en ret jeg nød, men jeg fik den dog spist.

Frossen hvid chokolade – dild – yoghurt – brunet smør-is – selleri

Første dessert med dild og selleri.

Så blev det endelig tid til dessert, og der kom julelys i mine øjne – åh hvor jeg elsker dessert, desværre, men jeg synes også det er en god test af en restaurant. Mange steder gør de nemlig ikke ret meget ud af desserterne, og det er lidt sværere – har man bare gode grøntsager og et godt stykke kød, så kan det jo umuligt gå galt. Men vi har også vært spændt på netop denne is, da den er nomineret som årets dessert. Og det er jo ikke tit man får en dessert med dild og selleri.

Vi havde tænkt over hvordan dild ville blive brugt, og regnede egentlig med, den ville være skjult. Men det var den bestemt ikke, det var dild over alt :) Røret er en cannoli af selleri med fyld af frossen, hvid chokolade – så det virkede helt sprødt, som kom den lige ud af ovnen. Chokoladen havde dog ikke helt så meget smag, syntes jeg. Og så var der en is af brunet smør, som ligger under den enorme portion af yoghurtchiffon.  Så var der lidt granité af eddike og til sidst noget dildolie. Enkelte ravioli af selleri var der også. Det passede godt sammen, og dild gør sig godt i dessert. Sellerien var nu mere glemt i denne dessert, men lagde vist mest teksturen til retten.

Danske jordbær – hyldeblomst – hybenrose – fløde & rødgrød med fløde og bacon

Anden og sidste dessert - over 2 serveringer, med jordbær, hyldeblomst og bacon.

Og så til den sidste dessert og dermed også den sidste ret. Den var over to serveringer, en ret i skål og en ret i låget (som man selv skulle færdiggøre).

Sidste dessert - første servering med jordbær, fløde og hybenrose.

Den første del, der var i skålen var danske jordbær med hybenroser både som friske kronblade med også som gnaskende sukkerflager. Nogle af flagerne var der også noget hyldeblomst i. Så lå der lidt brød i bunden. Ved serveringen hældte de en god portion fløde i. Vi måtte opgive at spise al fløden, for det var en tung ret, og fløde bare sådan rent for sig selv, næh der er så mange andre måder, man kan få sine kalorier på – hvilket vi allerede har fået rigeligt med.

Anders i gang med at hælde indholdet af den lille pose i låget.

Anders gør anden del af desserten klar. En lille pose med baconstykker, lidt krydderurter, tørret jordbær i tern og nogle små skumfiduser og små marengs med fennikeltoppe var også i pakken.

Sidste dessert - anden servering - rødgrød med bacon.

Her er så det færdige resultat, som man så kan spise mens man holder retten i hånden; der var et lille håndtag. Faktisk ligner det lidt ost på billedet, men det var det heldigvis ikke. Det lyserøde er en gele af jordbær og under den ligger et lag af panna cotta og igen nedenunder noget jordbærkompot. Så det smagte da helt klart af jordbærgrød, men igen en tung sag. Og bacon, jo det kunne da gå, men jeg kunne nu sagtens have spist det uden. Men det gav lidt salt og en anden smag til retten, som må være inspireret af “The Fat Duck” i England, som vi ikke har besøgt.

Havtorn- og gulerodsmarmelade – Brioché – Madelines – Gelékugle med kaffe – flødekaramelcreme

Kaffe med sødt.

Vi var godt nok mætte, men alligevel nysgerrige fo, hvad de ville servere til kaffen. Så Anders købte en dobbelt espresso og vi fik så det herlige bord af godter til begge to. Så for 75 kr får man bestemt en del for pengene. Især flødekaramellen var bare himmelsk :D

Lidt tættere på det søde.Puha, så er jeg stopmæt!

Puha stopmæt, så vi måtte efterlade lidt brød og kage. Det var bestemt en dejlig oplevelse og så var det jo ikke så kostbart som Noma, men nu fik vi også færre retter og ingen vin. Den alternative vinmenu var faktisk også udmærket, selvom de fleste af juicerne var meget søde. Birkesaften smagte mest af vand, men dog med tydelig smag af træ. Og mælk til maden, ja det kan hurtigt blive for meget, og det var nok også mest her, man følte man trængte til et glas vin. Men det var nu meget sjovt at prøve. Og i hvert fald et par havde vist troede at den alternative vinmenu måtte betyde en skrabet udgave af vinmenuen, og ikke at det var alkoholfrit, så det lød pludseligt et “Så skal vi sgu’ have noget alkohol!”. Faktisk kunne man få en halv vinmenu, så man stadig fik 7 forskellige glas (+ hyldeblomstsaft) men bare mine i glassene. Men vi plejer jo tit at dele en menu, så det svarer jo lidt til det samme, men fint koncept.2 kommentarer »

  • Halina siger:

    En fantastisk gengivelse af en drømmeagtig kulinarisk oplevelse. Mine smagsløg blev virkelig påvirket baer af billeder og erindring om jeres fortælling.

  • Dorte Klerke siger:

    Det glæder mig, men du må prøve det engang – jeg synes jo alle bør unde sig sådan en oplevelse, mindst 1 gang – det er noget helt specielt :)

RSS feed for kommmentarer til dette indlæg. TrackBack URL


Læg et svar

*