Hjemmelavet pasta med øldampede blåmuslinger og frisk tomatsauce


I dag har vi købt muslinger igen, for et par dage siden nød vi lidt øldampede muslinger med brød til, og dagen efter en suppe af muslingesaften. Det smagte så godt, at vi igen måtte have dem, mens Metro stadig havde dem på tilbud. Og så var vi lidt heldige, vi købte 3 net (1 kg i hver), og hun ville give os det ene net gratis, fordi holdbarheden kun var til i morgen, og her fik de nye. Supert, men vi frygtede så også, at der ville være en masse døde.

Der renses muslinger i stor stil - 3 kg for at være præcis

Jeg smed kun få ud, da jeg stod og rensede dem, og mest var det dem, der var fuldstændig knuste; de blivervist ikke håndteret så godt under transporten, for ellers var de fleste levende og ville til at lukke i, når man smed dem i vand eller bankede let på dem.

Heldigvis skulle ikke ret mange kasseres

Vi prøvede denne gang med øl i stedet for vin, mest fordi, det tit er dumt at åbne en hel flaske hvidvin, hvis man nu ikke lige har lyst til at drikke den bagefter, hvilket vi dog havde for nogle dage siden. Men det gav faktisk en lidt sødme til muslingerne, eller “mullerne”, som vi kalder dem.

Øl hældes ved

Her kommer opskriften på de dejlige muslinger, så du også kan få lavet dig nogle her i forårsvarmen.

Øldampede blåmuslinger

Mængde: 2 personer som forret eller let aftensmad med brød

Ingredienser:

1 kg rensede blåmuslinger
½ belgisk øl
1 stængel bladselleri
2 mellemstore gulerødder
4 fed hvidløg
1 ordentlig dusk persille
5 kviste timian
1 skalotteløg
5 hele peberkorn
Havsalt
Olivenolie til stegning

Fremgangsmåde:

Hak alle grøntsager groft. Varme en gryde på høj varme og hæld olivenolie i. Når gryden er meget varm tilsættes grøntsager, timian, persille, peber og salt. Svits det af i nogle minutter og hæld så de rensede blåmuslinger i gryden. Hæld da straks øllet over. Læg låget på og ryst lidt, så muslingerne fordeler sig. Nu tager det kun ca. 4-6 minutter for alle muslinger at åbne sig, det afhænger af hvor mange, du har smidt i. Alle skal være åbne og ellers kasseres de lukkede.

Tip: Gem væsken fra dampningen. Si den og varm den med lidt piskefløde i, så har du en lille suppe, som du kan spæde op med fyld og server med godt brød til.

Og så skulle pastaretten ellers laves. Vandet til den hjemmelavede pasta koger, muslingerne er afskallede eller hvad siger man, taget ud af deres skal og klar til at komme i den tomatsauce, der er ved at blive bikset af friske tomater, hvidløg og om lidt basilikum.

Tomatsaucen laves. Her er alle muslinger pillet ud af deres skaller.

Igen var jeg heldig eller måske bare grundig i rensningen, for ingen var lukkede efter dampning, herligt.

En ordentlig omgang muslinger

Som Anders sagde “der er godt nok mange”, hvortil jeg svarede “ja der er en fra hver skal” :)

Den færdige muslingepasta

Vi er meget tilfredse med resultatet, det smagte herligt, men vi har også tit en god hånd, når vi bare spontant laver noget eller improviserer. Tit sker det, når vi ikke ved, hvad vi skal lave og går i gang med at tømme køleskabet for gode sager, man kan putte i.

Her er vores opskrift på hjemmelavet pasta, som varierer lidt med tiden. Nogle gange bruger vi lidt ølandshvedemel eller andet mel, vi lige har ved hånden.

Mængde: 2-3 personer som aftensmad

Ingredienser:

125 g hvedemel, gerne TIPO "00"
165 g semolina durummel
½ tsk salt
3 store æg
1 spsk god olivenolie, gerne koldpresset

Fremgangsmåde:

Sigt hvedemel og durummel sammen med saltet. Lav en forhøjning af melet på bordet eller i en skål. Brug en gaffel til at mikse æggene en af gangen i melet sammen med olivenolien. Sørg for at få siderne med. Ælt dejen godt igennem i ca. 8-12 minutter, til den er glat og smidig. Alternativt kan en røremaskine eller foodprocessor bruges.

Lad dejen hæve ved stuetemperatur indpakket i husholdsningsfilm i ca. 30 minutter. Rul dejen ud med en pastamaskine eller hvis du trænger til at få trænet musklerne kan en kagerulle også bruges. Det kan dog være svært at få det rullet helt tyndt. Koges til det er "al dente". Det tager ikke lang tid, hvis det ikke er for tykt, vi bruger trin 5, hvor 1 er det tykkeste og 9 er det tyndeste.Tip: Pastaen kan fryses når den er udrullet til plader, f.eks. til lasagne.

Og så lige opskriften på den simple ret.

Hjemmelavet pasta med øldampede blåmuslinger og frisk tomatsauce

Mængde: 2-3 personer som aftensmad

Ingredienser:

3 kg dampede blåmuslinger
2/3 del af en portion hjemmelavet pasta eller tilsvarende
750 g cherrytomater eller lignende smagfulde stilktomater
½ potte frisk basilikum
2 fed hvidløg
Lidt friskrevet peccorinoost eller anden favoritost

Fremgangsmåde:

Hak tomaterne groft og hvidløget fint. Steg tomaterne sammen med hvidløget af i nogle minutter til væsken begynder at sive ud og blive til saucelignende tekstur. Tilsæt basilikum og muslinger (vi har taget dem ud af skallen, da det er lidt nemmere). Og vend det hele med den kogte pasta. Server med friskrevet ost henover.

Tip: Squashstrimler eller anden delikatgrøntsag kan tilsættes for at give mere fylde.

I morgen står den på muslingesuppe til forret igen. Det er blot væsken eller muslingesaften som jeg kalder der, fra de dampede muslinger. Det bliver til en herlig suppe, og piftet med en slat fløde er det bare lækkert. Evt. kan man jo spæde den op med fyld, muslinger, rejer eller hvad man nu lyster, så kan der blive et større måltid ud af det. Og selvfølgelig noget brød til, til at suge de sidste supperester fra skålen.



Ingen kommentarer »

RSS feed for kommmentarer til dette indlæg. TrackBack URL


Læg et svar

*